Med inspiration fra bogen "Giv dem en grøft" mødtes en gruppe forældre på Frederiksberg en aften i januar 1991. De ville etablere en skovbørnehave i lokalområdet.

Erfaringer med skovbørnehaver var få, men ideerne var mange. Samme aften blev 'Støtteforeningen for Sorø Skovbørnehave' oprettet, og inden længe var der etableret en egentlig forening, oprettet dialog med Sorø Kommune, annonceret efter personale og indledt renovering af villaen på Skolevej 4.

Sorø Skovbørnehave åbnede dørene et halvt år senere: den 1. september 1991.

Der var rift om pladserne i Sorø Skovbørnehave, og allerede i 1995 blev der udvidet med yderligere 21 pladser i pavilloner bag Skolevej 4, hvor "den gamle legeplads" ligger i dag. Pavillonløsningen fungerede, indtil børnehaven overtog ejendommen på Skolevej 5.

Herefter boede Skarnbasserne på Skolevej 4 og Haletudserne på Skolevej 5 i mange år. To huse – men én børnehave.

I sommeren 2009 stod Skolevej 4 overfor en gennemgribende renovering. Skarnbasserne måtte ud, og det affødte beslutningen om at sælge de to villaer og flytte sammen i det ledige institutionsbyggeri på Skolevej 1. Efter en større ombygning, der gjorde bygningen klar til at opfylde børnehavens behov, flyttede også Haletudserne ind i sommeren 2012. Skolevej 4 og 5 er efterfølgende solgt til privat beboelse.
Sorø Skovbørnehave har således siden sommeren 2012 været samlet i en bygning. Børnehavens personale og forældre har været med til at indrette de renoverede lokaler, og forældregruppen har tegnet og bygget legepladserne.
Sorø Skovbørnehaves historie er kendetegnet ved et stort forældreengagement og -ansvar. Forældrene har fra starten været aktive i børnehavens hverdag. Ud over at deres hjælpende hænder giver personalet mere tid til at fokusere på børnene, viser erfaring, at inddragelse af børnenes familier styrker ansvarsfølelsen for og sammenholdet omkring børnehaven. Et sammenhold, der varer ved længe efter, at børnene er gået ud af børnehaven.


Ånden fra 1991 findes stadig. Børnehaven er ikke længere i pionerfasen, og hundredvis af børn og unge mennesker har trådt deres barnesko – gummistøvler – på Skolevej og i Sønderskov. Sorø Skovbørnehave er en moderne børnehave, hvor natur og udeliv kombineres med gode rammer i huset og på legepladsen.

Ambitionen er den samme som altid:
At gøre børn sunde, glade og stærke!

Find Sorø Skovbørnehave på Facebook